Ana Sayfa / Politika / HDP’den CHP’ye ziyaret: Erken seçim önergemizi sunduk

HDP’den CHP’ye ziyaret: Erken seçim önergemizi sunduk

CHP ziyaretinde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, erken seçim önergesini sunduklarını ve  CHP’nin kendilerine en yakın zamanda dönüş yapmasını beklediklerini ifade etti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar beraberindeki heyetle birlikte Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Merkezi’ne geldi. HDP heyetinde Eş Genel Başkanlar Buldan ve Sancar yanı sıra Eş Genel Başkan Yardımcısı Tuncer Bakırhan ile Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da yer aldı. CHP Genel Merkezi’nde heyet tarafından karşılanan HDP heyeti, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından makamında karşılandı.
Basına kapalı yapılan görüşme ardından HDP Eş Genel Başkanları Buldan ve Sancar ile birlikte CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, ortak basın toplantısı düzenledi.
KILIÇDAROĞLU: TEMEL KONULARI GÖRÜŞTÜK
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP Eş Genel Başkanları ziyaretine teşekkür ederek, başladı. Kılıçdaroğlu, “Türkiye’nin kucaklaşmaya ihtiyacı var. Helalleşmeye ihtiyacı var. Kavgalardan çok acılar çektik, kavgayı değil barışı öncelemeyiz. Bir araya gelmeli, oturmalı ve konuşmalıyız. Türkiye’nin çözülemeyecek hiçbir sorunu yok. Sütün sorunlar akılla mantıkla birikimle feraset ile çözülebilir. Bu çerçevede Türkiye’nin sorunlarını masaya yatırdık. Sayın genel başkanlar düşüncelerini ifade ettiler. Biz kendi düşüncelerimizi ifade ettik. Ekonomiden söz ettik; esnafın, çiftçinin, emeklinin, ücretlinin sorunları masaya yatırıldı, tartışıldı. Elbette ki farklı görüşmelerimiz ama her görüş bizim için son derece değerlidir. Tekrar hoş geldiniz, teşekkür ederiz” dedi.
BULDAN:ÇOKLU KRİZLER YAŞANIYOR
Ziyaretlerinin son aşamasına geldiklerini aktaran HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “Temel konular bellidir. Acil çözülmesi gereken sorunlar bellidir. Türkiye’nin geçiş sürecinde yapması gerekenleri konuştuk. Bir kriz süreci yaşıyoruz. Sadece ekonomik değil, çoklu krizler yaşanıyor. Ekonomik, siyasal, sosyal kriz, adalet ve hukuk krizi vardır. Bugün aynı zamanda Roboski Katliamı’nın 10’uncu yıl dönümü. Hepimiz çok yakından takip ediyoruz. Roboski Katliamı’nı gerçek failleri henüz ortaya çıkmadı ve yargılanmadı. Yine Emine Şenyaşar bir adalet arayışı var. Aylardır bu arayış devam ediyor. Türkiye’nin bir anlayış ve yönetime ihtiyacı var. Ve erken seçim kararı ile birlikte Türkiye yeni bir yönetimi ve yeni bir anlayışı mutlaka görecektir. Diğer partilerle yaptığımız görüşmelerde de ifade etmiştik. TBMM’ ye vereceğimiz ortak bir önerge ile erken seçim isteme talebini gündeme teklifimizi de sunduk Sayın Genel Başkana. Kendi aralarında istişare edecekler, tabi ki ve bize en kısa zamanda görüşlerini bildireceklerdir. Bir kez daha Sayın Genel başkana ve heyetine bizleri kabul ettikleri için ve önemli görüşlerini bizlerle paylaştıkları için çok teşekkür ediyorum. Bu ziyaretlerimiz önümüzdeki günlerde devam edecektir” şeklinde konuştu.
SANCAR: YÖNETİM KRİZİ VAR
CHP’ye teşekkür ederek, söze başlayan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar,“Türkiye’de çoklu krizler sürecinde olduğu konusunda hemfikiriz. Bu krizlerden çıkış yollarını, en geniş istişare diyalog ve tartışma yolu ile bulabiliriz. Eğer Türkiye’de demokrasi her alanda yok ediliyorsa bizim toplumsal zeminde ve muhalefet partileri arasında bunu canlandıracak yolları bulmamız gibi bir görevimiz var. Biz ülkeye demokrasiyi getirmeyi vaat ediyorsak bunu öncelikle kendi ilişkilerimizde topluma göstermemiz gerekiyor. Öte yandan bu çoklu krizler bir yönetim krizidir ama aynı zamanda yönetim sistemi krizidir. Bu ikisini birlikte aşmak gerekiyor. Bu yönetimin gitmesi, aynı zamanda yönetim sisteminin değişmesinin de başlangıcı olacaktır” dedi.
‘TOPLUMSAL BARIŞ MESAJI
Erken seçim taleplerinde yönetim krizi olduğunu aktaran Sancar, şöyle konuştu: “Erken seçim talebimizin temelinde de bu yatıyor. Ancak sadece seçim meselesine odaklanmak da sorunları çözmez, bugün halkın yaşadığı çok ağır sorunlar var. Yoksulluk, açlık, adaletsizlik ve başka alanlarda çok büyük haksızlıklar söz konusu. Bunlar da bizim halkı korumak için ortak davranma yükümlülüğümüzü yeniden gündeme getiriyor. Seçimlere kadar da yapmamız gereken pek çok iş var. Seçim esaslı özellikle seçim güvenliği konusunu bugünden ortak çalışmalarla işleme gibi bir görevle karşı karşıyayız. Ayrıca iktidarın toplumu kutuplaştırma, gerginleştirme ve düşmanlaştırma politikaları kendisini korumanın, varlığını sürdürmenin en temel stratejisidir. İktidar ayrıştırarak, düşmanlaştırarak, kutuplaştırarak varlığını sürdürmek istiyor. Buna karşı bizim yapmamız gereken tam tersidir. Yani diyalog, müzakere, istişareyle toplumsal barışı kurabileceğimizi topluma göstermemiz gerekiyor.
ORTAK İRADEYE SAHİBİZ
Muhalefetin tüm partilerinin ve güçlerini topluma verebilecekleri en büyük vaat, toplumu heyecanlandırabilecek en büyük söz, toplumsal barış birlikte kurabileceğimiz sözüdür. Farklılıklarımızı koruyoruz, ama toplumsal barışı sağlama konusunda ortak iradeye sahibiz mesajını verebildiğimiz ölçüde toplumdan da büyük bir karşılık alabileceğimizi biliyoruz. Bunu başarabilirsek hem bu yönetimin gitmesini seçim yoluyla sağlarız hem de geleceği demokratik esaslar üzerinde, barış içinde kurma imkanlarını büyütürüz. Bu nedenle bu görüşmelerin önemi büyüktür. Heyetler arası görüşmeler olarak devam edecektir. İhtiyaç halinde, başkanlar olarak bu görüşmeleri sürdürmek istediğimiz bir kez daha dile getirdik. Türkiye’nin sorunlarına birlikte çözüm aramamız lazım. Yani hep birlikte Türkiye’ye kazandırmamız gibi bir sorumluğumuz var üzerimizde. Biz HDP olarak bu sorumluluğun bilinciyle bu görüşmeleri başlattık ve devam ettirme kararındayız.”
HDP heyeti, ziyaret ardından CHP Genel Merkezi’nden ayrıldı. /MA/
PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında admin

Tekrar kontrol edin

Mersin, ‘Yeni Yüzyılda Ekonomi’ panelinde buluşuyor

Ekonomi ve iş dünyasına dair birçok başlığın konuşulacağı  ‘Yeni Yüzyılda Ekonomi’ panelinde usta ekonomi gazetecileri ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir