Ana Sayfa / Manşet / Erdoğan: Enflasyon değil, fiili bir hayat pahalılığı sorunu var

Erdoğan: Enflasyon değil, fiili bir hayat pahalılığı sorunu var

Ülkede teknik anlamda enflasyon değil, fiili bir hayat pahalılığı sorunu olduğunu savunan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2018 yılından bu yana kamu emekçilerine vaat edilen ek göstergelerin yükseltileceğini açıkladı. 

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndaki toplantı yaklaşık 2 saat 30 dakika sürdü.

Toplantının ardından Erdoğan gündeme ilişkin konuştu.

Erdoğan konuşmasında, “Şartlarımızı zorlama pahasına, kamu çalışanları lehine bir fedakarlıkla 600 puanlık bir yükseltmeye gitmeyi kararlaştırdık. Yardımcı hizmetler sınıfındakiler dahil, ülkemizdeki 5,3 milyon kamu görevlimizin tamamı, önümüzdeki yılbaşından itibaren bu düzenlemeden yararlanacaktır” dedi. Ancak Erdoğan’ın müjde olarak açıkladığı artış, sağlıkçısından polisine, öğretmeninden büro emekçilerine kadar kamu emekçilerinin “ayrımsız şartsız 3600 ek gösterge yapılması” talebini karşılamadı. Kamu emekçilerinin 3600 ek gösterge talebiyle yıllardır gerçekleştirdiği eylemler karşısında iktidar her seçim süreci bu talebi tartışmaya açmış ancak somut adım atmamıştı.

Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“*2053 vizyonumuzu somut hedeflere dönüştürecek adımları titizlikle yürütüyoruz.

*Türkiye artık siyasi ve güvenlik önceliklerini bizzat kendisi tayin eden bağımsız bir ülkedir. Daha düne kadar bize ‘yapamazsınız’ dedikleri ne varsa hepsini yaptık yapmayı sürdürüyoruz. Biz ne yaptığımızı niçin yaptığımızı biliyoruz.

*Birileri çevre adına sadece salon toplantıları yapar, sokakları yıkıp yıkarken biz evlatlarımıza daha yeşil sokaklar bırakacak çalışmalar yaptık.

 FİİLİ BİR HAYAT PAHALILIĞI SORUNU VAR

*Türkiye’nin geldiği yol özellikle bunu yol ayrımı olarak kabul edecek olursak ekonomi programı olmuştur. Bütün dünyaları faiz, enflasyon, kur ilişkisinden ibaret olan kesin inançlılar, ülkemizin yatırım, istihdam, üretim, ihracat cari fazla yoluyla büyüme stratejisini anlamaya bile çalışmamıştır. Enflasyon bir sorun mudur? Evet, bir sorundur. Ama Türkiye’nin sorunlarının asıl sebebi tek başına bu başlık mıdır? Kesinlikle değildir. Eğer öyle olsaydı geçmişte çok kez uygulanan enflasyon merkezli ekonomi programları ile sorun çözülmüş olurdu. Teşhis yanlış olunca tedavide netice vermez.

*Türkiye ekonomisini belli çizginin üzerine çıkartmayarak yüksek faizle yıllarımız heba edilmiştir. Bu kısır döngünün ilk adımı enflasyonun tanımı ile başlıyor. Batının ekonomi mecralarına göbek bağıyla tabi olanlara göre enflasyon insanların ve kamunun aşırı tüketiminden kaynaklanıyor.

*Tüketimi azaltıp, fiyatları düşürmek olarak düşünülüyor. Burada kazanan kim? Tuzu kuru bir kesim. Dışarıdan gelen sıcak para sahibi onlar. Ucuzlayan döviz sebebiyle ülkeyi yabancı tüketim ürünlerin pazarı haline getiren ithalatçıları unutmamak lazım. Peki kaybeden kim? İşsiz ve aşsız kalan, umutları törpülenen milyonlar.

FAİZİ ARTIRMAYACAĞIZ

*Bizim dönemimizde hem evi hem arabası olan kişi sayısı yaklaşık 3 kat arttı.

*Ülkemizde teknik anlamda enflasyon değil, fiili bir hayat pahalılığı sorunu vardır.

*Talep kaynaklı bir fiyat artışından söz edilemez, üretim tarafında da üstesinden gelinemeyecek bir sıkıntı ile karşı karşıya değiliz. Peki nedir sorun? Sorunun bir tarafında vatandaşlarımızın bir kısmının tasarruflarını hala döviz cinsinden yapmaktaki ısrarı var. Diğer tarafta büyüyen ekonomimizin gerektirdiği ithal ve küresel ağların ortaya çıkardığı döviz talebi var. Bunun için vatandaşlarımıza kur korumalı mevduat gibi, konut kredisi gibi, tasarruflarını kendi paramıza kaydıracak alternatifler sunuyoruz.

*Bu iktidar faizi artırmayacaktır. Faizi düşürmeye devam edeceğiz. Benim derdim bu ülkede yatırımcı birinci derecede kamu bankalarıyla buna eğer özel sektör bankaları da dahil olursa düşük faizle sağladığı krediyle yatırıma gitsin.

EK GÖSTERGE ARTIŞI AÇIKLAMASI

*Temmuz ayındaki enflasyon farkı artışlarıyla ücretlileri biraz daha rahatlatacağız.

*Memurlarımızın ek gösterge düzenlemesi ile ilgili çalışmayı tamamladık. Meclisimizin takdirine sunacak safhaya getirdik. Ek gösterge artışıyla çalışan ve emeklisiyle tüm kamu görevlilerine verdiğimiz sözü tutuyoruz. Şartlarımızı zorlama pahasına kamu çalışanları lehine bir fedakarlıkta bulunarak, tüm memurlarımızın ek göstergelerinde 600 puanlık bir yükseltmeye gitmeyi kararlaştırdık. Yardımcı hizmetler sınıfındakiler dahil, ülkemizdeki 5,3 milyon kamu görevlimizin tamamı, önümüzdeki yılbaşından itibaren bu düzenlemeden yararlanacaktır.

*Yılbaşında, tüm çalışanların durumlarını ekonomide gelinen noktaya uygun şekilde gözden geçirerek herkesin hakkını almasını temin edeceğiz.

*Genel müdür yardımcılarının ek göstergeleri 3 bin 600’den 4 bin 400’e, şube müdürü, ilçe müdürü seviyesindeki yöneticilerin 2 bin 200’den 3 bine çıkacak.

*(Ek gösterge) Memurlarımızın maaşlarında küçük de olsa artış sağlamasının ötesinde asıl emekli ikramiyeleri ve emekli maaşlarında ciddi kazanımlar getiriyor.

*(3600 ek gösterge) Yapılan artışlar elbette, halen emekli olan kamu görevlilerinin maaşlarına da yansıtılacaktır.

*Fiyatları, izahı mümkün olmayan bir şekilde artan ürünlerin üretimini teşvik ederek ve tedarikini kolaylaştırarak stokçuların oyunlarını bozacağız.

*Binaların yalıtım çalışmalarında kullanılmak üzere, daire başına 50 bin liraya kadar, 60 ay vadeli ve 0,99 faiz oranıyla kredi imkanı getiriyoruz.

*Ekonomik olarak dezavantajlı ancak mevcut programlardan yararlanamayan kesimlere yönelik 15 milyar liralık yeni bir paketi devreye alıyoruz.

YILLARDIR ÖTELENEN VAAT: 3600 EK GÖSTERGE

Erdoğan dünkü konuşmasında “Memurlarımıza da müjde vermek istiyorum. 3600 ek gösterge çalışmasını tamamladık. Meclis’e sunma aşamasına getirdik. 5 milyon memurumuzu kapsayacak, detayları yarın Kabine toplantısı sonrası vereceğim” diyerek 3600 ek gösterge ile son durumu kabine toplantısının ardından açıklayacağını duyurmuştu.

Erdoğan, 3600 ek gösterge vaadini 2018 seçiminde vaat olarak dile getirmişti. /MA/

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında admin

Tekrar kontrol edin

İsveç’in NATO’ya katılımına ilişkin teklif Meclisten geçti

İsveç’in NATO’ya Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi, Meclis Genel Kurulunda kabul ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir