Ana Sayfa / Ekonomi / DİSK-AR: 9 milyon 671 bin kişi işsiz

DİSK-AR: 9 milyon 671 bin kişi işsiz

DİSK-AR, TÜİK’in açıkladığı HİA raporuna karşı hazırladığı raporda, geniş tanımlı işsiz sayısının 9 milyon 671 bin kişi olduğunu ifade etti. 
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR), Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Mayıs 2021 dönemine ait Hanehalkı İşgücü Araştırması (HİA) raporuna karşı “İşsizlik ve istihdamın görünümü” başlığıyla rapor hazırladı. Rapora göre, dar tanımlı işsiz sayısı Mayıs 2021’de 4 milyon 237 bine yükseldi. Geniş tanımlı işsiz sayısının ise 9,7 milyon olarak belirlendiği raporda, “Geniş tanımlı kadın işsizliği yüzde 33,7, 15-34 yaş grubu genç işsizliği yüzde 34,7, 15-24 yaş grubu genç işsizliği yüzde 42,4” diye kaydedildi.
KADIN İŞSİZLİK ORANI 
İşsizliğin salgının ilk ayları kadar vahim durumda olduğu ifade edilen raporda, “Geniş tanımlı kadın işsizliği yüzde 34, geniş tanımlı genç işsizliği yüzde 40’ın üzerinde. Geniş ve dar tanımlı işsizlik arasındaki fark 14 puan” denildi.
İŞSİZLİK ARTTI
Raporda, TÜİK’in mevsim etkisinden arındırılmış dar tanımlı işsizlik oranının yüzde 13,2 ve TÜİK’in atıl işgücü olarak adlandırdığı, DİSK-AR’ın ise geniş tanımlı işsizlik olarak ifade ettiği oranın yüzde 27,2 olduğu belirtildi. Raporda, mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsizlik oranının son bir yılda 2,1 puan, son bir aylık dönemde 0,2 puan azaldığı kaydedilerek, geniş tanımlı işsizliğin 3 milyon 283 bin kişi artarak 9 milyon 671 bine yükseldiği bilgisi paylaşıldı.
İŞSİZLİKTEKİ CİNSİYET FARKI 
Raporda şu veriler paylaşıldı: “Cinsiyete göre işsizlik oranlarına bakıldığında kadın işsizliğinin tüm türlerde erkeklerden yüksek olduğu görülüyor. Mevsim etkisinden arındırılmış dar tanımlı işsizlik oranı erkeklerde yüzde 12,2 iken kadınlarda yüzde 15,5’tir. Zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı erkeklerde yüzde 18,7 iken kadınlarda yüzde 20,5’tir. İşsiz ve potansiyel işgücünün bütünleşik oranı erkeklerde yüzde 17,7 iken kadınlarda yüzde 29,5 seviyesindedir. Geniş tanımlı işsizlik (atıl işgücü) ise erkeklerde yüzde 23,9 ve kadınlarda yüzde 33,7 düzeyindedir. Geniş tanımlı kadın işsizliği ile geniş tanımlı erkek işsizliği arasındaki fark 9,8 puandır.”
TÜİK VERİLERİ  
Raporda, devamlar şunlar belirtildi: “Aylık verilerde daha önceki TÜİK metodolojisinde yer alan pek çok ayrıntı yer almıyor. Örneğin; istihdam olup çalışmayanlar aylık verilerde yok. Bu nedenle salgın döneminde istihdamda görünüp işbaşında olmayanların sayıları TÜİK verilerinde yer almıyor. Yine iş aramayıp çalışmaya hazır olanların sayısı, ümidini kaybeden işsizlerin sayısı ve genç işsizliğe ilişkin ayrıntılar TÜİK’in aylık verilerinde yer almıyor. TÜİK ayrıca üç aylık veriler açıklayacağını ve ayrıntıların burada yer alacağını açıkladı. O nedenle aylık veriler detaylı analiz yapmak için yeterli değil.”/MA/
PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında admin

Tekrar kontrol edin

İsveç’in NATO’ya katılımına ilişkin teklif Meclisten geçti

İsveç’in NATO’ya Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi, Meclis Genel Kurulunda kabul ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir