Ana Sayfa / Eğitim / ‘Depremzede öğretmenler işsiz kaldı’

‘Depremzede öğretmenler işsiz kaldı’

Öğretmen Sendikası, özel sektörde çalışan depremzede öğretmenlerin işsiz kaldığına dikkat çekerek, çözüm bulunmasını talep etti. 
Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası (Öğretmen Sendikası), depremzede öğretmenlere ilişkin Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) önünde açıklama yapmak istedi. Açıklamaya polis tarafından izin verilmedi. Açıklamaya izin verilmemesi üzerine öğretmenler, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) 1 Nolu Şube önünde açıklama yaptı. “Asgari ücret düzenine son”, “Deprem değil güvencesizlik öldürür” yazılı dövizlerin ve “Öğretmenlik enkaz altında!” yazılı pankartın açıldığı açıklamada, “Patronlara değil öğretmenlere güvence” ve “Taban maaş hakkımız, geri alacağız” sloganları atıldı.
‘ÖZEL SEKTÖR ÖĞRETMENLERİ İŞSİZ VE GÜVENCESİZ’
Maraş merkezli depremler ile birçok insanın yakınlarını, evini ve işini kaybettiğini hatırlatan Hatay Öğretmen Sendikası Temsilcisi İsmail Bozoğlan, “Temel ihtiyaçların yeterince hızlı karşılanmaması sebebiyle yine barınma, enerji, sağlık gibi alanlarda birçok problem yaşandı. Bu problemler geç de olsa giderildi ancak bu sefer daha kalıcı sorunlar baş gösterdi. Bu sorunlardan en yakıcı olanları işsizlik ve güvencesizliktir. Özel sektör öğretmenleri ve atanamamış öğretmenler de bu yakıcı sorunları, henüz depremin acılarını yaşarken hissetmek zorunda bırakıldı” dedi.
‘İSTİFA DİLEKÇESİ İMZALAYARAK İŞE BAŞLIYORUZ’
Deprem bölgesinde yaşadıkları ya da bundan sonra yaşayacaklarını öngördükleri sorunları daha yüksek sesle haykırmaya geldiklerini vurgulayan Bozoğlan, “Biz, özel öğretim kurumlarında haftada 6 gün, günde 10 veya daha çok çalışma saatlerine mecbur bırakılmış öğretmenleriz. Biz, bu yoğun çalışma saatlerine rağmen asgari ücrete hatta asgari ücretten daha da düşük ücretlere mecbur bırakılmış öğretmenleriz. Biz, bu çok düşük ders ücretleriyle yaşama tutunmaya çalışan, özelde iş bulamazsa bu kez doğrudan MEB’in sömürdüğü ücretli öğretmenliğe mecbur bırakılmış öğretmenleriz. Biz, hakkını arayamasın ve hep patronlara bağımlı kalsın diye ‘sözde’ 10 aylık sözleşmelere veya belirli süreli sözleşmelere, istifa dilekçesi imzalayarak işe başlamalara, sigortasız çalışmalara, mobbinge ve küçük düşürücü meslek dışı işlere mecbur bırakılmış öğretmenleriz” diye konuştu.
Özel sektör öğretmenlerinin, mesleki değersizliği ve güvencesizliği derinden yaşadığını söyleyen Bozoğlan, “Kısacası özel sektör öğretmenleri, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı birer çalışan olmalarına rağmen denetlenmeyen, mevcut yasaların üzerinde baskı kurmakta yetersiz olduğu, rekabetin eğitim ve öğretimden daha değerli olduğu kurumlara ve bu kurumların sahipleri patron düzenine mecbur bırakılmış öğretmenlerdir” diye belirtti.
ÖĞRETMENLER KAMU İSTİHDAMI TALEBİ
MEB’in çözüm adına depremzede öğretmenlere atama gerçekleştirmesi gerektiğini ifade eden Bozoğlan, “O halde eğer Millî Eğitim Bakanlığı iseniz gerçek bir çözüm adına öncelikle deprem bölgesinde işsiz kalan tüm depremzede öğretmenleri bu sene yapılacak 45.000 atamaya özel şartsız ek bir atama yaparak kamuda istihdam etmelisiniz, ayrıca deprem bölgesi dışında kalan tüm özel sektör öğretmenlerinin özlük haklarını kamudaki özdeşleri ile eşitlemelisiniz. Başlangıç olarak 2014’te yürürlükten kaldırılan taban maaş yasasını yeniden yürürlüğe sokarak adım atmalısınız. Oyalama değil gerçek çözümler istiyoruz! Tüm özel sektör öğretmenlerinin özlük haklarını da kapsayan, emekten yana kapsamlı bir meslek yasası, taban maaş hakkının iadesi ve depremzede öğretmenlere kamuda koşulsuz istihdam istiyoruz!” diye konuştu. /MA/
PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında admin

Tekrar kontrol edin

Bakan Uraloğlu ‘Kalkınma Yolu Projesi’ için Irak’ta

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye-Irak Kalkınma Yolu Projesine ilişkin, “Iraklı mevkidaşımla detaylı görüşmeler ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir