Ana Sayfa / Ekonomi / Asgari ücretteki vergi indirimi komisyonda kabul edildi

Asgari ücretteki vergi indirimi komisyonda kabul edildi

Asgari ücretlilerin vergi dışında bırakılması, diğer çalışanların ücretlerinin de asgari ücretin brüt tutarı oranında vergiden muaf tutulmasına ilişkin önerge, Plan Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi.

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda “Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” görüşüldü. 11 maddelik teklifin görüşmelerinde CHP’li Komisyon üyesi Bülent Kuşoğlu, usule ilişkin eleştirilerini sıraladı.

Kuşoğlu, torba kanun olmasına yönelik eleştirilerini dile getirdi. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte gelen kanunların neredeyse tamamının torba kanun olduğuna dikkati çeken Kuşoğlu, “11 madde içerisinde 8 farklı kanun var. Etki analizi yok. Kanunda yer alan 2 ve 7’inci maddeler Anayasa’ya aykırıdır. Daha önce Sayın Bakan asgari ücretle ilgili olarak açıklama yaparken tüm ücretlilerle ilgili olarak asgari ücret tutarı kadar bir meblağın vergiden muaf olacağını açıklamıştı ancak bizim önümüze gelen metinde sadece asgari ücret üzerinden ücret alanların vergiden muaf olacağı söz konusu. Bu, Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırıdır, açık olarak aykırıdır.  Merkezî yönetim bütçesi dışında BOTAŞ anonim şirket şeklinde kurulmuş özel bütçeli bir idare, buraya aktarım söz konusu, buraya belli meblağlar aktarılmış, bazı bütçe gelirlerinin buraya aktarımı söz konusu olmuş. Biz bunu düzeltiyoruz, Cumhurbaşkanı’na bu konuda yetki veriyoruz. Bu, bütçe hakkının gaspıdır, bütçe hakkını yok edilmesidir” diye konuştu.

‘ANAYASA’YA AYKIRI’

HDP’nin komisyon üyesi Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan da  yeni ekonomi modelini eleştirdi. Çalışma Bakanının sözlerini hatırlatan Paylan da, “Tüm emekçiler için- asgari ücrete kadar olan gelir vergi dışı olacak’  herkes de bunu bir müjde olarak algıladı ama Çalışma Bakanınıza karşı, onun açıklamasına karşı bir teklife imza atmışsınız. Bütçe hakkı çerçevesinde BOTAŞ’a bir aktarım öngörüyor bu yasa teklifi ama bunun için bir ek bütçenin gelmesi gerekir diyoruz. Bu, bütçe hakkıysa ek bütçeyle olur. Anayasa’ya aykırıdır, ek bütçe gelmelidir buraya, ek bütçe üzerinden tartışmalıyız” ifadelerini kullandı.

‘ÇIKARDIĞIMIZ BÜTÇE GEÇERLİLİĞİNİ KAYBETTİ’

CHP Komisyon üyesi Mehmet Bekaroğlu, “Sadece bugün görüşeceğimiz 7’nci maddeyle ilgili bir problem değil yani çıkarmış olduğumuz bütçe kanunu da artık geçerliliğini kaybetmiştir. Ek bütçe yapmamız gerekiyor. Bunu yapmıyorsak milleti kandırıyoruz, Anayasa’yı dolanıyoruz, kendimizi kandırıyoruz. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin hakkı olan bir şeyi Cumhurbaşkanına devrediyoruz” dedi.

BAKAN’A KUMPAS TARTIŞMASI

AKP’li Uğur Aydemir’in Anayasa’ya aykırılık olmadığı yönündeki savunmasına muhalefet tepki gösterdi. Mehmet Bekaroğlu, “Anayasa diye bir şey var ya!”, Ali Mahir Başarır da “Yani Anayasa’yı askıya alabilirsin” dedi.  AKP’li Nilgün Ök’ün “Bu mobbing yani, bu yaptıkları mobbing” sözlerine CHP’li Veli Ağbaba, “Niye rahatsız oldun?” diye karşılık Verdi. AKP’li Aydemir, muhalefet milletvekilleri konuşması sırasında laf etmediklerini savununca Ağbaba da “Çünkü haksızlığı yapan sizsiniz” diye belirtti. Aydemir’in “Sizi öne alalım” sözlerine de Ağbaba, “Kendi Bakanınıza kumpas kurdunuz, kendi Bakanınıza” dedi.

AKP’Lİ CORA’NIN TUTUMU TEPKİYE NEDEN OLDU

CHP’li Emine Gülizar Emecan, konuşmasında gelen tekliflerin siyasi içerikli olduğunu tartışmalar ve itirazlarda hoşgörülü davranılmasını talep etti. Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz’ın “Siz konuşurken birisinin size müdahale etmesini doğru bulur musunuz?” sözleri ardından yaşanan sataşmalarda AKP’li Salih Cora’nın “ciddi bir provokasyon var” sözleri de tartışma yarattı. AKP’li Cora ve CHP’li Ağbaba arasında tartışma yaşandı. Ağbaba, “Sen utanmadan milletvekiline yumruk sallamaya çalışan adamsın. Utanmıyor musun? Bir de kalkıp konuşuyorsun burada. Terbiye yoksunu adamsın sen, utan!” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

KOMİSYON BAŞKANI’NDAN ANAYASAYA UYGUN SAVUNMASI

Usule ilişkin itirazlara dair söz alan Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz, “Plan ve Bütçe Komisyonları teknik komisyonlardır, burada çok kaliteli tartışmalar da yapılıyor. Ha, her şeyde uzlaşmak…Biz hep birlikte gün boyu tartışacağız, uzlaşmak zorunda değiliz, böyle bir zorunluluk yok değerli arkadaşlar” dedi. Muhalefetin Plan ve Bütçe’nin siyasi komisyon olduğu yönünde sataşması üzerine ise Yılmaz, “Çalıştırmak istemiyorsanız hakikaten açıkça söyleyin, gerçekten. Bu milletin Meclisini çalıştırmak istemiyorsanız açıkça söyleyin; bu, antidemokratik bir yaklaşımdır, kusura bakmayın” sözleriyle karşılık Verdi. Komisyonda AKP’li Salih Cora’nın, Ağbaba’nın üzerine yürüdüğünü hatırlatan Bekaroğlu, “Bu Cora, iki de bir milleti dövmeye kalkıyor ya? Ya, adam iki de bir çıkıyor dövmeye geliyor buraya, siz de sesinizi çıkarmıyorsunuz” dedi.

AÇIKLAMA İLE GELEN TEKLİF ARASINDAKİ FARK

Yılmaz, asgari ücretle bakanın açıklaması dışında yapılan düzenlemeyi ise AKP’nin uygulamadığı kuvvetler ayrılığı üzerinden savundu. Yılmaz, “Kuvvetler ayrılığı gereği kanuni düzenleme gereken hususlarda nihai söz söyleme yetkisi Meclisimizindir. Hangi çalışma yapılırsa yapılsın, yürütme tarafından ne ifade edilirse edilsin, sonuçta Meclise bir teklif geliyor, o teklifi kabul edip etmemek, değiştirip kabul edip etmemek Meclisin takdirindedir” dedi.

TÜSİAD KOMİSYONA ÇAĞRILMADI

CHP’li Bekaroğlu TÜSİAD yetkililerinin neden gelmediğini sorması üzerine AKP’li İsmail Güneş, “TÜSİAD’ın nerede olduğunu biliyorsunuz. ‘TÜSİAD nerede?’ diye bir soru soruyorsunuz. ‘TÜSİAD neredeymiş (!)” sözleriyle karşılık verdi. Bekaroğlu da “Fırça atacağız, fırça. Fırça atacağız, sizin adamınızdı düne kadar. Düne kadar borçlarını siliyordunuz ne oldu şimdi?  Ya, uymadı ters oldu değil mi?” diye sordu.

SAVUNMA SANAYİNDE KDV KALDIRILIYOR

Kanun teklifinin imzacılarından ve Komisyon üyesi AKP’li İbrahim Aydemir, ilk dört maddenin asgari ücretle olduğunu 5’inci maddede ise Savunma Sanayii Başkanlığı’na KDV istisnasını getirdiklerini söyledi. Aydemir, “8’inci maddede sigorta şirketlerinin e-imzalı kefalet senedi çıkarmasına imkân tanıyoruz; bu da çok önemli. 9 ve 10’uncu maddeler de önemli; ücretsiz toplu taşıma yapanlara belediyelerden gelir desteğini kanuni zemine getiriyoruz, çok çok önemli. Ve 11’inci madde, SGK’nın götürü bedel alacaklarının üniversite hastanelerinden terkini söz konusu ve bunlar dediğimiz gibi, hepimizi ilgilendiriyor, milyonları ilgilendiriyor” dedi.

‘TÜSİAD 20 YIL SUSTU ŞİMDİ NE OLDU?’

İYİ Parti Komisyon üyesi Erhan Usta, ekonomideki yeni yönetim modeli diye bir şey olmadığını iddia olduğunu belirtti. Usta, “Herkese bir stokçu muamelesinin yapılması yakında üretimle ilgili ciddi sıkıntılara yol açacak. Şimdi hani buralar teferruatı oluyor ama bunları konuşmadan da şu andaki konuşacağımız kanun tekliflerinin de bir anlamı yok.  Yani bakın, şu TÜSİAD neredeyse belki yirmi yıldır ağzını açmadı ya. Yani o kadar yanlış gitti. Ben iş dünyasının hepsini bu anlamda suçluyorum. Yani bu kadar büyük yanlışlara hiç ağızlarını açıp bir şey söylemediler, Türkiye buraya kadar geldi. Şimdi, TÜSİAD nihayetinde diyor ki: ‘Ya bak, bitiyoruz, hep beraber tükeniyoruz.’ Sayın Cumhurbaşkanı ne diyor? ‘Yeni bir yolla Hükümete saldırıyorlar’ Ya lütfen bunu Hükümete saldırma olarak görmeyelim” dedi.

CHP’li Fikret Şahin de AKP’li vekillere. Martin Luther King’in “An gelir, susmak ihanet olur” sözlerini hatırlattı. Şahin, AKP’li vekillere “Şu an sizin konuşma zamanınız sevgili arkadaşlar yani gerçekler neyse burada siz Genel Başkanınıza ifade etmek durumundasınız. Dışarısı kan ağlıyor” diye belirtti.

MUHALEFET ELEŞTİRİLERİ SONUÇ VERDİ

Muhalefetin eleştirileri ardından AKP’li Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, “Çalışma Bakanlığı’nın metni o hâldeydi ama şu andaki metinde tüm çalışanları, maaş ve ücretlileri, memur dâhil olmak üzere maaş ve ücretlileri de kapsayacak şekilde; Brüt 5 bin lira ücreti olanlardan 5 bin liralık kısmı için vergi sıfır olacak, ondan sonraki kısımlar zaten belli şekilde devam ediyor; o çerçevede olacak” açıklamasında bulundu.

Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, Elitaş’ın komisyon üyesi olmadan tüm ücretlerden asgari ücret kısmı kadar vergi alınmayacağına dair önerge verileceğini açıklamasını eleştirdi.

AKP’LİLERE SİYAH DEDİĞİNİZE ŞİMDİ BEYAZ DİYORSUNUZ

Veli Ağbaba, AKP’li Uğur Aydemir ve İbrahim Aydemir’in “sadece asgari ücretten vergi kesilmeyecek” sözlerini savunduğunu AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’ın bilgilendirmesi ardından verecekleri cevabı merak ettiğini söyledi. Ağbaba, “Altı saatten beri söylüyorum, şimdi siyah dediğiniz şeye beyaz diyeceksiniz, Allah size yardım etsin” dedi.

CHP Grubu Sözcüsü Bülent Kuşoğlu, kararı desteklediklerini belirtti. HDP Grubu Komisyon Sözcüsü Garo Paylan da “Bizim parti programımızda asgari ücretin ve tüm ücretlerdeki asgari ücret kadar kısmının vergi dışı bırakılması var, bunun için mücadele veriyoruz, bu anlamda da son konulan öneriyi destekliyoruz ve bundan dolayı teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

KABUL EDİLDİ

Komisyonu’na sunulan önerge ile Gelir Vergisi Kanunu’nda yer alan “Ücretlerde” başlığı altına “Gelir Vergisi’nden İstisnalar” bölümüne asgari ücretli çalışanların da eklenmesi öngörüldü. Önerge ile asgari ücretten vergi alınmaması ve diğer çalışanların işçi Sosyal Güvenlik Kurumu primi ve işsizlik sigorta pirimi düşüldükten sonra kalan ücretlerinde asgari ücretin aylık brüt tutarı kadarının vergiden muaf tutulması öngörüldü./MA/

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında admin

Tekrar kontrol edin

DEM Parti 16 büyükşehir, 40 il ve 3 ilçe adayını açıkladı

DEM Parti, 16 büyükşehir, 40 il ve 3 ilçe eşbaşkan adaylarını açıkladı. Partinin İstanbul adayları ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir