Ana Sayfa / Dünya / An an Rusya-Ukrayna savaşı

An an Rusya-Ukrayna savaşı

Rusya’nın Donetsk ve Lugansk’a sabahın erken saatlerinde başlattığı kara operasyonu tüm dünyanın gündemine oturdu. Batı devletleri üst üste çağrı, yaptırım ve görüşmeler sürdürürken, Çin’den Rusya’ya destek açıklaması geldi. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Donbass’a “özel operasyonun” emrini verdikten sonra karadan Ukrayna’ya asker girişi yapıldı. Operasyon tüm dünyanın gündemine oturdu. Batılı devletler üst üste çağrı, yaptırım ve görüşmeler sürdürürken, Çin’den Rusya’ya destek açıklaması geldi.  Rusya ve Ukrayna bağlantılı gelişmeler dakika dakika şöyle:

14.41 NATO SEKRETERİ: ÇARIŞMANIN SINIRIMIZA SIÇRAMAMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ittifakın Ukrayna’da askeri bulunmadığını ve çarpışmanın ittifak sınırlarına sıçramaması için plan yaptıklarını açıkladı. Stoltenberg ayrıca, NATO’nun, doğu kanadına daha fazla hava, deniz ve kara unsuru konuşlandıracağını da ekledi.

 14.40 KIZIL MEYDAN’A GİRİŞLER YASAKLANDI

Rusya İçişleri Bakanlığı, Kremlin Sarayı ve Kızıl Meydan’a girişlerin yasaklandığını duyurdu.

14.31 G7 ÜLKELERİ BİR ARAYA GELECEK

G7 liderleri, Ukrayna’yı görüşmek üzere bir araya gelecek

14.22 NATO YARIN TOPLANACAK

NATO üyesi 30 ülkenin liderleri Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini görüşmek üzere yarın Brüksel’de bir araya gelecek.

14.20 PESKOV: KİEV’İN NAZİLERDEN TEMİZLENMESİ HEDEFLENİYOR

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, operasyonun süresinin ilerlemelere ve amaçlarına ulaşmasına bağlı olduğunu, “ideal olarak Kiev’in Nazilerden temizlenmesi” ve askeri potansiyelinin etkisiz hale getirilmesini hedeflediklerini söyledi. Ukrayna’yı işgal etmediklerini savunan Peskov, Putin’in Ukrayna’dan tarafsız statüsünü korumasını ve saldırı amaçlı silahlara ev sahipliği yapmamasını istediğini geçmişte dile getirdiğini söyledi.

14.10 HDP: EGEMENLİK MÜCADELESİNİN SON HALKASI
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Rusya- Ukrayna arasında 2014’ten beri devam eden gerilimin güncel gelişmelerle büyük bir savaşın kapısını araladığını belirterek, “Ukrayna’da yaşananlar NATO ve Rusya arasındaki egemenlik mücadelesinin son halkasıdır” açıklaması yaptı.
14.09 KREMLİN: PUTİN KARAR VERECEK

Kremlin tarafından yapılan açıklamada, “Operasyonun ne kadar süreceğine Putin karar verecek” denildi.

14.05 ERDOĞAN, ZELENSKİY’LE GÖRÜŞTÜ

AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın, güvenlik zirvesi sonrası Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile görüştüğü bildirildi.

14.03 TÜRKİYE: OPERASYONU REDDEDİYORUZ

Dışişleri Bakanlığı, Beştepe’de Erdoğan başkanlığında toplanan güvenlik zirvesinin ardından açıklama yaparak, “Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri tarafından Ukrayna’ya yönelik olarak başlatılan askeri operasyonu kabul edilemez buluyoruz ve reddediyoruz”  diye belirtti.

14.00 TASS: RUS KARGO GEMİSİ VURULDU
Rus kaynaklı Tass ajansı Azov Denizi’nde iki Rus sivil kargo gemisinin Ukrayna ordusu tarafından füzeyle hedef alındığını duyurdu.
13.53 POLONYA YARALILAR İÇİN HAZIRLIK YAPIYOR 
Polonya Sağlık Bakanı, Ukrayna’dan yaralıların gelmesi ihtimaline karşı hastanelerde hazırlık yapıldığını söyledi.
13.52 ‘ODESSA’DA 18 KİŞİ ÖLDÜ’
Reuters, Ukrayna’nın liman kenti Odessa’ya yapılan füze saldırısında en az 18 kişinin öldüğü ileri sürüldü.
13.47 BELARUS, HAVA SAHASINI KAPATTI
 Belarus Savunma Bakanlığı, güvenlik sebebiyle hava sahasının bir kısmını yolcu uçaklarına kapatma kararı aldıklarını açıkladı. Bu karara göre Vısokoye, Baranoviç, Osipoviç, Kriçev ve devlet sınırının Vısokoye’ye kadar olan güney kısmı uçuşlara kapatıldı.

NATO: KARAR ALDIK

13.46: NATO, “Washington Antlaşması’nın 4’üncü maddesi uyarınca müttefiklerle istişarede bulunarak, caydırıcılığı ve savunmayı güçlendirmek için ek adım kararı aldık” açıklamasını yaptı.

13.45 MACRON’DAN NATO ÇAĞRISI

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “olabilecek ne kısa sürede” NATO zirvesi toplanması talebinde bulundu.

13.36 ZELENSKİY SEFERBERLİK TASARISINI SUNDU

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, genel seferberlik tasarısını Ukrayna Parlamentosu’na sundu.

13.26 ASKERİ TESİSLER FÜZELERİN HEDEFİ OLDU 
Ukrayna İçişleri Bakanlığından bir yetkili, başkent Kiev dahil olmak üzere çok sayıda kentte askeri tesislerin Rus füze saldırılarının hedefi olduğunu açıkladı.
13.12 UKRAYNA ANKARA BÜYÜKELÇİSİ: HUKUKİ TEMELLER OLUŞTURULUYOR 
Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasily Bodnar, “Montrö Anlaşması, boğazların kapatılmasında önemli hukuki temeller oluşturuyor” açıklamasını yaptı.
13.00 RUS ASKERLERİ UKRAYNA’DA 
Ukrayna’dan olduğu belirtilen bazı görüntüler Rus tanklarının Ukrayna’da olduğunu gösterdi.
12.56 İRAN: KRİZ NATO PROVOKASYONUNDAN KAYNAKLANDI
İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Ukrayna krizinin ‘NATO provokasyonlarından kaynaklandığını’ belirtti. İranlı bakan, “Ukrayna’da savaş bir çözüm değil” diyerek, siyasi ve demokratik bir çözüm çağrısında bulundu.
12.51 RUSYA: SAVAŞ UÇAKLARI KULLANILMADI 
Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, “Rusya ordusunun, karşı saldırıya geçen Donetsk Halk Cumhuriyeti ile Lugansk Halk Cumhuriyeti güçlerine destek verdiğini” belirtti. Konaşenkov, buna karşın Rusya Silahlı Kuvvetleri’nin Ukrayna kentlerine ve sivillere karşı füze, savaş uçakları ya da havan topu mermileri kullanmadığını söyledi.
12.43 ’40’TAN FAZLA UKRAYNA ASKERİ ÖLDÜ’
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin ofisinden yapılan açıklamada, 40’tan fazla Ukrayna askerinin öldüğü, onlarca askerin de yaralandığı belirtildi.
12.37 ZELENSKİY: İSTEYEN HERKESE SİLAH VERECEĞİZ
Halka sesleniş konuşması yapan Zelenskiy, Rusya ile diplomatik ilişkileri kestiklerini belirterek “İsteyen herkese silah vereceğiz” dedi. Zelenskiy, savaş karşıtı Rusya vatandaşlarına sokağa çıkma çağrısı yaparken, “Düşman ağır kayıplar verdi” ifadelerini kullandı.
12.25 LUKAŞENKO: İHTİYAÇ DUYULURSA ASKERLERİMİZ OPERASYONA KATILABİLİR
Belarus lideri Aleksander Lukaşenko, ‘ihtiyaç duyulması halinde’ Belarus askerlerinin Rusya’nın askeri operasyonuna katılabileceğini söyledi.
12.12 KİEV: YILDIRIM BOMBARDIMANI OLMAYACAK
Ukrayna Devlet Başkanı Zelensiy’nin ofisinden bir danışman, Reuters’a yaptığı açıklamada “Durum kontrol altında, bir yıldırım bombardımanı olmayacak” dedi.
12.01 UKRAYNA MERKEZ BANKASI NAKİT PARA ÇEKMEYİ SINIRLANDIRDI
Ukrayna Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, nakit para çekme imkanlarının sınırlandırıldığı duyuruldu. Buna göre, bir gün içinde sadece 100 bin Ukrayna Grivnası (yaklaşık 2 bin 975 euro) çekilebilecek. Bunun yanı sıra ülkede döviz çekmek yasaklandı.
11.59 AB: STRATEJİK SEKTÖRLERE VE BANKALARA YAPTIRIM UYGULAYACAĞIZ
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Brüksel’in Rusya’nın ‘stratejik sektörlerine ve bankalarına karşı’ yaptırım uygulayacağını duyurdu. Von der Leyen, “Bugünün ilerleyen saatlerinde Avrupa liderlerine onaylamaları için büyük ve hedefli bir yaptırım paketi sunacağız. Bu paketle, Rusya’nın kilit öneme sahip teknolojilere ve pazarlara erişimini engelleyerek Rus ekonomisinin stratejik sektörlerini hedef alacağız” dedi. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da, “Rusya’ya yönelik yaptırımlar ve borsalardaki çöküşün Almanya açısından sonuçları olacak” diye konuştu.
11.47 UKRAYNA ORDUSU: 50 RUS ÖLDÜRÜLDÜ
Ukrayna ordusu, ülkenin doğusunda yaklaşık 50 Rus askerinin öldürüldüğünü, altı Rus uçağının imha edildiğini açıkladı.
Ukrayna Savunma Bakanı ise eli silah tutan herkesi ülkeyi savunmaya çağırdıklarını açıkladı.
11.40 BELARUS: ASKERLERİMİZ OPERASYONA KATILMIYOR 
Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko, Rusya’nın Ukrayna operasyonuna Belarus askerlerinin katılmadığını söyledi. Ukrayna sınır muhafızları, Rusya askerlerinin ülkeye Belarus sınırından da girdiğini açıklamıştı.
Lukaşenko, Rusya ile Ukrayna arasında Belarus’un başkenti Minsk’te görüşme yapılmasını da önerdi.
11.38 LİTVANYA’DA OHAL TAVSİYESİ
Litvanya’da olağanüstü hal tartışması başladı. Cumhurbaşkanlığının parlamentodan OHAL ilanı talep edeceği belirtildi.
11.35 FİNLANDİYA NATO ÜYELİĞİNİ TARTIŞIYOR
 Rusya’nın harekatı sonrası Finlandiya’da NATO üyeliği tartışmaları yeniden alevlendi. Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, ülkenin NATO üyeliğine hemen başvurması gerektiği yönündeki çağrıların anlaşılır olduğunu ama ‘gerçek dünyaya ait olmadığını’ söyledi. Niinistö, Rusya’nın adımını kınadığını belirtti.
10.51 RUSYA: KENTLERİ HEDEF ALMIYORUZ
Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, operasyonda kentlerin hedef alınmadığı ve sivillerin tehdit altında olmadığı belirtildi. Bakanlık, Ukrayna güçleri tarafından uçak ve helikopterlerinin düşürüldüğü iddialarını da yeniden yalanladı.
10.50 UKRAYNA: SEKİZ KİŞİ ÖLDÜ
Ukrayna İçişleri Bakanlığı, Rusya’nın operasyonu sırasında şu ana kadar sekiz kişinin öldüğünü, dokuz kişinin yaralandığını açıkladı.
10.46 ZELENSKİY’DEN BATI’YA ‘HAVA SAHASINI KAPATIN’ ÇAĞRISI
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Batı ülkelerine hava sahasını kapatma çağrısında bulundu. Zelenskiy, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Hava sahasını kapatın” dedi. Ukrayna lideri, ABD Başkanı Joe Biden, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve İngiltere Başbaknı Boris Johnson dahil birkaç dünya lideriyle telefon görüşmelerini gerçekleştirdiğini ifade etti.
10.40 ÇİN DIŞİŞLERİ: SİLAH VERMEYECEĞİZ
Çin Dışişleri Bakanlığı Ukrayna’da taraflara itidal çağrısında bulunurken, “ABD’nin aksine diğer tarafa silah vermeyeceğiz” açıklaması yaptı.
09.56 ZELENSKİY: PUTİN DEVLETİMİZİ YOK ETMEK İSTİYOR
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, yeni bir açıklama yaptı. “Putin devletimizi yok etmek istiyor” diyen Zelenskiy, dünya liderlerine Putin’in şahsının hedef alınması da dahil, yeni yaptırım çağrısında bulunduğunu söyledi.
09.52 AYRILIKÇILAR LUGANSK’TA İKİ KENTİ ELE GEÇİRDİ
Lugansk Halk Cumhuriyeti’ndeki Rusya destekli ayrılıkçılar, Ukrayna kuvvetlerinin elindeki Sçastye ve Stanitsa Luganskaya kentlerinde kontrolü ele geçirdiklerini duyurdu.
09.44 AB’DEN RUSYA’YA: BU SAVAŞI DERHAL DURDURUN
 AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e, “Bu savaşı derhal durdurun” çağrısında bulundu. Michel, sosyal medya mesajında, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile telefon görüşmesi yaptığını, Ukrayna ile dayanışma mesajı verdiğini bildirdi. Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik geniş çaplı askeri müdahalesini en kuvvetli şekilde kınadığını yineleyen Michel, bugün hem AB Liderler Zirvesi’nin yapılacağını hem de G7 liderlerinin görüşeceğini aktardı. Michel, bu toplantılarda Rusya’nın yasa dışı eylemlerine karşı yeni adımların görüşüleceğini belirterek “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e bu savaşı derhal durdurma çağrısında bulunuyorum.” ifadesini kullandı.
09.26 CNN, BELARUS ÜZERİNDEN GİRDİĞİ İDDİA EDİLEN RUS TANKLARININ GÖRÜNTÜSÜNÜ YAYINLADI
CNN televizyonu, Ukrayna’ya Belarus sınırından girdiği iddia edilen zırhlı araçların görüntülerini yayınladı. Rusya, Ukrayna’ya Belarus sınırından da girdiğine dair Kiev’den gelen açıklama konusunda henüz yorum yapmış değil.
Öte yandan, Ukrayna ordusu Rusya’nın ülkeye Kırım üzerinden de teçhizat taşımakta olduğunu duyurdu.
09.16 RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI: UKRAYNA’NIN ALTYAPISI NÖTRALİZE EDİLDİ
Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Ukrayna’nın hava üssü altyapısının nötralize edildiği, ülkenin hava savunmasının geriletildiğini açıkladı.
09.07 RUSYA: UÇAĞIMIZ DÜŞÜRÜLMEDİ
Rusya, Ukrayna ordusu tarafından bir uçağının düşürüldüğünü reddetti.
08.48 UKRAYNA ORDUSU: RUS UÇAĞINI DÜŞÜRDÜK
Ukrayna ordusu, ülkenin doğusundaki Lugansk’da beş Rus uçağı ile bir helikopterin düşürüldüğünü açıkladı.
08.39 UKRAYNA: BELARUS SINIRINDAN DA SALDIRI DÜZENLENDİ
 Ukrayna sınır muhafızlarından yapılan açıklamada, Rus askerlerinin Rusya’nın yanı sıra Belarus sınırından da saldırdığı belirtildi. Sınır birliklerine, devriye birliklerine ve kontrol noktalarına havan topu, ağır teçhizat ve küçük silahlarla saldırı düzenlendiği aktarıldı.
08.37 RUSYA, UÇUŞLARI DURDURDU
Rusya, Ukrayna sınırındaki kentlerdeki havalimanlarından yapılacak iç hat uçuşlarını 2 Mart’a kadar durdurdu. Açıklamaya göre, sınır bölgesi Rostov’daki şu kentlerden uçuşlar askıya alındı: Rostov-on-Don, Krasnodar, Anapa, Gelendzhik, Belgorod, Voronezh ve Stavropol.
08.29 UKRAYNA ORDUSU: RUS ASKERLERİ ODESSA’YA GİRMEDİ
Ukrayna ordusundan yapılan açıklamada Odessa kentine Rus askerlerinin girdiğine dair haberlerin yalan olduğu belirtildi.
08.20 BIDEN: ZELENSKİY DESTEK İSTEDİ
ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesinde Rusya’nın Ukrayna topraklarına askeri operasyonunu kınadı ve ABD’nin Ukrayna’ya desteğini yineledi. Biden yaptığı yazılı açıklamada, “Rus askeri kuvvetlerinin gereksiz ve gayrimeşru saldırılarını kınadım” ifadesini kullanan Biden, bugünkü BM Güvenlik Konseyi Toplantısı dahil uluslararası alanda yapılacak kınamalar konusunda Zelenskiy’i bilgilendirdiğini aktardı.
Biden açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Zelenskiy benden dünya liderlerini, Putin’in alçakça saldırısına açıkça karşı çıkamaya ve Ukrayna halkına destek vermeye çağırmamı istedi. Yarın (bugün) G7 liderleri ile görüşeceğim, ABD ile ortakları ve müttefikleri Rusya’ya ağır yaptırımlar uygulayacak. Ukrayna’ya ve Ukrayna halkına destek ve yardım sağlamayı sürdüreceğiz.”
08.19 KİEV’DE SİREN SESLERİ
Görgü tanıkları, Ukrayna’nın başkenti Kiev’de siren sesleri duyulduğunu belirtiyor.
Donetsk’teki liman kenti Mariupol’dan da peş peşe iki patlama haberi geldi.
08.12 INTERFAX: AYRILIKÇILAR DONETSK’TE UKRAYNA ORDUSUNA SALDIRI BAŞLATTI
Rus haber ajansı Interfax, Donetsk’teki Rusya yanlısı ayrılıkçıların temas hattında Ukrayna güçlerine karşı saldırı başlattığını uyardı.
08.11 AB: RUSYA’DAN HESAP SORACAĞIZ
Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, ‘gayrımeşru’ saldırısı nedeniyle Moskova’dan hesap soracaklarını söyledi. Von der Leyen, saldırının provokasyon yapılmadan gerçekleştiğini belirterek, “Kremlin’den hesap soracağız” dedi. AB ülkesi liderlerin bugün Brüksel’de biraraya gelmesi bekleniyor.
07.51 ZELENSKİY: RUSYA FÜZELERLE SALDIRIYOR
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ülkenin birçok kentinde patlamalar meydana geldiğini açıkladı. “Rusya altyapımıza ve sınır muhafızlarımıza füze saldırıları düzenledi” diyen Zelenskiy, ülkenin tamamında sıkıyönetim ilan ettiklerini açıkladı.
07.42 RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI: KENTLERİ FÜZELERLE HEDEF ALMIYORUZ
Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna kentlerinin füzelerle ve top atışlarıyla hedef alındığı iddiasını reddetti. Açıklamada, Ukrayna’nın askeri altyapısının, hava savunmasının ve hava kuvvetlerinin hedef gözetilerek vurulduğu belirtildi.
07.40 KİEV’DE PATLAMA SESLERİ
Ukrayna’nın başkenti Kiev’den patlama sesleri gelmesi sonrası halka evde kalmaları için çağrı yapıldı.
07.38 UKRAYNA DIŞİŞLERİ: AMAÇ DEVLETİ YOK ETMEK
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitri Kuleba, Rusya’nın ‘topyekûn bir işgal’ başlattığını savundu. Kuleba, Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Putin Ukrayna’da tam kapsamlı bir işgal başlattı. Barışçıl Ukrayna kentleri saldırıya uğruyor. Bu saldırganca bir savaş. Ukrayna kendisini savunacak ve kazanacak. Dünya Putin’i durdurabilir ve durdurmalı. Harekete geçmenin zamanı, şimdi” ifadelerini kullandı.
07.20 BM’DEN PUTİN’E ÇAĞRI
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Putin’e Donbas’taki askerlerini geri çağırmaya çağrısı yaptı.
07.12 NATO ÜLKELERİ BİR ARAYA GELECEK
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’nın saldırısını görüşmek üzere NATO ülkeleriyle bir araya geleceklerini açıkladı.
07.00 RUSYA BM BÜYÜKELÇİSİ: BU BİR SAVAŞ DEĞİL
Ukrayna’nın BM Büyükelçisi Sergiy Kyslytsya, Rusya’nın savaş ilan ettiğini ve bunu durdurmanın Güvenlik Konseyi’nin sorumluluğunda olduğunu söyledi. Kyslytsya, “Savaş suçluları için araf yoktur, doğrudan cehenneme giderler” dedi. Rusya BM Büyükelçisi Vassily Nebizia ise, “Bu bir savaş değil, askeri operasyon” açıklaması yaptı. Nebizia, operasyonun Ukrayna halkına karşı değil Kiev’deki juntaya karşı olduğunu söyledi.
06.30 BİDEN’DAN AÇIKLAMA
ABD Başkanı Joe Biden, gelişmeleri Beyaz Saray’dan takip ettiğini belirterek, “Rusya’nın karşılaşacağı sonuçları perşembe günü açıklayacağım” açıklaması yaptı. Biden, bu sonuçlar için NATO ile işbirliği içinde hareket edeceğini söyledi.
ABD Başkanı, “Bu saldırının getireceği ölüm ve yıkımın tek sorumlusu Rusya’dır. ABD ve müttefikleri birlik ve kararlılıkla karşılık verecektir” dedi. ABD’nin Rusya’ya yeni yaptırımlar uygulaması bekleniyor. /MA/
PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında admin

Tekrar kontrol edin

CHP’nin yeni Genel Başkanı Özgür Özel

CHP’nin yeni Genel Başkanı seçilen Özgür Özel, “İkinci yüzyıla zaferle girmek için yarından itibaren seferberlik ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir