Ana Sayfa / Dünya / AB Komisyonu Başkanı: Taliban’ı tanımıyoruz

AB Komisyonu Başkanı: Taliban’ı tanımıyoruz

Afgan mültecilerin bekletildiği Madrid’deki Torrejon de Ardoz askeri üssünü ziyaret eden AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen, yaptığı açıklamada, “Taliban ile siyasi temasımız yok, Taliban’ı tanımıyoruz. Sadece insan hayatını kurtarmak için onlarla operatif temasımız var” dedi.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen ile AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB ile koordineli olarak Afganistan’dan tahliye edilen ve çoğunluğunu AB ile iş birliğinde bulunanların oluşturduğu Afganların bekletildiği Madrid’deki Torrejon de Ardoz askeri üssünü ziyaret etti.

Bazı Afgan mültecilerle görüşüp yetkililerden verilen hizmetlerle ilgili bilgi alan Sanchez, Michel ve Von der Leyen, ortak basın toplantısı düzenledi.

‘TALİBAN’I TANIMIYORUZ’

“Afganistan’a insani yardım devam etmeli” diyen Von der Leyen, Afgan mültecileri kabul eden ülkelere gerekli yardımı yapmaya hazır olduklarını söyledi. Von der Leyen, “Taliban ile siyasi temasımız yok, Taliban’ı tanımıyoruz. Sadece insan hayatını kurtarmak için operatif temasımız var. Kabil’deki insanların havalimanına getirilmesini sağlamak istiyoruz. Taliban’ı dinleyebiliriz ama onları sözlerine göre değerlendireceğiz. Çocukların ve kadınların haklarını inkar eden bir rejime bir avro bile verilmeyecek” diye konuştu.

‘İSTEDİĞİMİZ İNSAN HAKLARINI SAVUNMAK’

AB Konseyi Başkanı Charles Michel de “Uluslararası toplum, temel ilkelerini Afganistan’da savunmaya çalışmaya devam etmelidir. Şimdiye kadar yapılanların yitirilmemesi için çalışacağız. Güvenlik garantisi ve Avrupa projesinin onuru arasında bir denge olmasını temenni ediyoruz. Afganistan’da istediğimiz daha fazla istikrar, insan haklarını, değerlerimizi ve çıkarlarımızı savunmak” açıklamasında bulundu.

 ‘AFGANİSTAN’DAKİ BU SON 20 YIL BOŞA GEÇMEDİ’

“Afganistan’daki bu son 20 yıl boşa geçmedi. İspanya, her zaman insan haklarını, demokrasiyi ve özgürlüğü savunmaya hazır olacaktır” diyen İspanya Başbakanı Pedro Sanchez de “AB’nin birlik ve dayanışmasını göstererek Afganistan’dan tahliyelerle bu ülkedeki dramatik duruma karşılık verdiğini” savundu.

Diğer yandan 800 kişilik kapasiteye sahip geçici barınma merkezinin kurulduğu Torrejon de Ardoz askeri üssünde mevcut durumda 200 kadar mültecinin bulunduğu belirtildi.

Koronavirüse karşı sağlık kontrolünden geçirilen Afgan mültecilerin en fazla 72 saat Madrid’deki askeri üstte tutulacağı, daha sonra geçici dolaşım izinleri verilerek kendilerini alma taahhüdünde bulunan AB ülkelerine gönderilecekleri açıklandı.

MUHALEFETTEN SANCHEZ’E SERT ELEŞTİRİ

İspanya’daki sağ görüşlü muhalefet partileri, Afganistan’daki gelişmelerin başlamasından bu yana tatilini yarıda kesmediği, sadece Twitter’dan açıklama yaptığı ve Meclis Genel Kurulu’nda bilgilendirme konuşması yapmadığı gerekçesiyle Sanchez’i sert dille eleştirdi.

Muhalefet liderleri, Sanchez’i “AB liderlerini, İspanya iç politikasına alet etmek ve birlikte fotoğraf vermek için Madrid’e çağırmakla” suçladı./MA/

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında admin

Tekrar kontrol edin

Köyceğiz’de orman yangını

Köyceğiz ilçesi Otmanlar Mahallesi’ndeki ormanlık alanda yangın çıktı. Muğla’nın Köyceğiz ilçesi Otmanlar Mahallesi ormanlık alanda ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir