Ana Sayfa / Güncel / Akkuyu Meclis gündeminde

Akkuyu Meclis gündeminde

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, dün akşam saatlerinde Mersin Akkuyu Nükleer Santrali bölgesinde halkın büyük panik yaşamasına yol açan patlatmaları Meclis gündemine taşıdı.

Akkuyu Nükleer Santrali’nin yapımı aşamasında peş peşe patlatmaların gerçekleştiğini, bölgede yaşayan halkın büyük bir panik yaşadığını ve hemen hemen her evin camlarının kırıldığını, kapıların ve duvarların hasar gördüğünü belirten CHP’li Başarır,“Ne yazık ki Akkuyu Nükleer Santrali’nin yapımı, başından beri sorumsuzca ve ciddiyetten uzak bir şekilde yürütülüyor. Daha temel aşamasında beton zeminde çatlaklar oluşuyor, yapılan patlatmaların şiddeti hesaplanmıyor. Bölgede yaşayan halkımızın sağlığı hiçe sayılıyor.”dedi.

“Halk Camsız Evlerde Oturuyor” 

Mersin halkının Akkuyu Nükleer Santrali’nin yapımının kararlaştırılmasından bu yana büyük huzursuzluk yaşadığını ifade eden CHP’li Başarır, “Mersin Valisi planlı patlatmaların olduğunu söylüyor. Plansız bir patlatma olsaydı bölge ve bölgede yaşayan halk ne durumda olurdu, merak konusudur. Bu hesaplamalardan ve ciddiyetten uzak patlamalar ne yazık ki bu soğuk kış gününde bölgede yaşayan halkın evlerinde camsız oturmalarına sebebiyet vermiştir.  Camların şiddetle kırılması bazı vatandaşlarımızın yaralanmasına yol açmıştır.”sözlerini dile getirdi.  

Reklamdan Çok Halkın Sağlığını Düşünün 

AKP İktidarının, Akkuyu Nükleer Santrali yapımında olduğu gibi birçok konuda plansız ve programsız olduğunu belirten CHP Milletvekili Başarır,“ Her iş yapılırken öncelikle halkın sağlığı ve sonrasında kamu yararı dikkate alınmalı. Ne üzücüdür ki AKP İktidarı, Akkuyu Nükleer Santrali’nin reklamını yaparken gösterdiği özeni, önemi ve ciddiyeti santralin yapımı esnasında göstermiyor. İktidar partisini buradan bir kez daha uyarıyorum:   Bundan sonra yapacağınız her türlü işlerde oy toplama uğruna reklamdan çok halkın sağlığını düşünün”sözlerini ifade etti. 

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yazılı olarak yanıtlamasını istediği önergesinde; 

“Dün (19.01.2021 Salı), Mersin Akkuyu Nükleer Santrali bölgesinde peş peşe iki patlama meydana gelmiştir. Bu büyük patlamalar sonucunda, Nükleer Santralin bulunduğu Büyükeceli Bölgesi’nde yaşayan halk büyük panik yaşamış, neredeyse evlerin tamamının camları patlamış, duvarları çatlamış ve halkın geçim kaynağı olan seralar büyük zarar görmüştür.

Ne yazık ki Mersin haklının, sivil toplum kuruluşların ve bizlerin tüm uyarılarına rağmen Akkuyu Nükleer Santrali’nin yapımına, ciddiyetten uzak ve oluşabilecek tehlikelerden habersiz bir şekilde devam edilmektedir.

Tamamı Rus şirketine ait olan Akkuyu Nükleer Santrali’nin yapımına başlanmasından bu yana Mersin halkında huzur kalmamıştır.” açıklamalarına yer vererek şu soruların yanıtlanmasını istedi.

  1. Bölgede yaşayan halkın büyük panik yaşamasına, maddi ve manevi zararların oluşmasına neden olan patlatmaların sorumluları kim ya da kimlerdir? Sorumlular belliyse haklarında herhangi bir yasal işlem başlatılmış mıdır?
  2. Temel atma sırasında beton zeminde defalarca çatlakların oluştuğu düşünüldüğünde ve yaşanan bu olaydan sonra Akkuyu Nükleer Santrali’nin yapımı neden bu denli sorumsuzca ve ciddiyetten uzaktır?
  3. Yapılan patlatmalar mademki planlıysa, patlatmaların çevreye vereceği zarar neden hesaplanmamıştır? Patlatmaların şiddetini tespit eden kişi ya da kişiler bu konuda liyakat sahibi kişiler midir?
  4. Mersin Valiliği tarafından belirtilen hasar tespit komisyonu çalışmalarına ne zaman başlayacaktır? Bu soğuk kış gününde camları ve kapıları kırık halde vatandaşlar ne zamana kadar bekletilecektir? (HABERGRAM)
PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında admin

Tekrar kontrol edin

Uluslararası Mersin Maratonu’na hazırlıklar başladı

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Uluslararası Mersin Maratonu’nun 5.’si 10 Aralık’ta koşulacak. Gençlik ve Spor ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir